Olandia, Olej rzepakowy do smażenia bio, 500 ml

INNI KUPOWALI RÓWNIEŻ

Opis

Olandia, Olej rzepakowy do smażenia – tłoczony na zimno, stanowi źródło jedonienasyconych kwasów tłuszczowych, w postaci kwasu oleinowego, który cechuje się dużą odpornością na wysoką temperaturę. Nadaje się do obróbki termicznej takiej jak smażenie i pieczenie. Dostarcza steroli roślinnych oraz witaminy E. Nie zmienia smaku potraw. Produkt rolnictwa ekologicznego.

Skład

100% olej rzepakowy tłoczony na zimno, ekologiczny.

Wartość odżywcza 100 g
Wartość energetyczna  3700 kJ/900 kcal
Tłuszcz 100 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 7,2 g
w tym kwasy tłuszczowe jednoniensycone 70 g
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone 22,8 g
Węglowodany 0 g 
w tym cukry 0 g
Białko  0 g
Sól  0 g 

Właściwości składników

Nienasycone kwasy tłuszczowe – wpływają na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu, wspierają pracę układu krwionośnego.

Kwas oleinowy – ma wpływ na obniżenie trójglicerydów oraz cholesterolu frakcji LDL ("złego").

Witamina E – wspomaga ochronę komórek przed wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym, ma wpływ na opóźnianie procesów starzenia. Pomaga w chorobach alergicznych i autoimmunologicznych.

Kwasy tłuszczowe i witamina E – wspierają kondycję skóry i włosów.

Sterole roślinne  – wpływają na syntezę niektórych hormonów oraz utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu frakcji HDL ("dobrego")

Sposób użycia

Można stosować do głębokiego smażenia i pieczenia potraw do 200 stopni C, a także jako dodatek do sałatek, surówek, past kanapkowych. 

Producent

Merkury