Olandia, olej słonecznikowy do smażenia bio, 500 ml

INNI KUPOWALI RÓWNIEŻ

Opis

Olandia, olej słonecznikowy do smażenia bio – tłoczony na zimno, stanowi źródło jedonienasyconych kwasów tłuszczowych, w postaci kwasu oleinowego, który cechuje się dużą odpornością na wysoką temperaturę. Nadaje się do obróbki termicznej takiej jak smażenie i pieczenie. Dostarcza witaminy E oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Produkt rolnictwa ekologicznego. 

Składniki

100% olej słonecznikowy wysokooleinowy* (*certyfikowany składnik ekologiczny).

Wartość odżywcza 100 g
Wartość energetyczna  3700 kJ/900 kcal
Tłuszcz 100 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 7,8 g
w tym kwasy tłuszczowe jednoniensycone 83,1 g
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone 9,1 g
Węglowodany 0 g 
w tym cukry 0 g
Białko  0 g
Sól  0 g 
Witamina E 65,5 mg

Masa netto

500 ml 

Właściwości składników

Nienasycone kwasy tłuszczowe – wpływają na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu, wspierają pracę układu krwionośnego.

Witamina E – wspomaga ochronę komórek przed wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym, ma wpływ na opóźnianie procesów starzenia.

Kwasy tłuszczowe i witamina E – wspierają kondycję skóry i włosów.

n

Można stosować do głębokiego smażenia i pieczenia potraw, a także jako dodatek do sałatek, surówek, past kanapkowych. 

Nadaje się jako kosmetyk, można stosować bezpośrednio na skórę i włosy lub dodawać do gotowych kosmetyków.

Ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa

Przed otwarciem olej należy przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Po otwarciu butelki przechowywać w lodówce lub ciemnej szafce i zużyć w przeciągu 4 tygodni.

Producent

Merkury