Co jeść w ciąży? Dieta w ciąży
Mama i dziecko Weronika Babiec
Sprawdź pełną ofertę Aptelia.pl
Przeczytane 198 razy

Dieta w ciąży. Co jeść w czasie ciąży, a jakich produktów unikać?

Okres ciąży to wyjątkowy czas, kiedy każda kobieta powinna zadbać o właściwie zbilansowaną i zdrową dietę. Sposób odżywiania w ciąży ma bowiem ogromne znaczenie dla prawidłowego rozwoju płodu. Czego powinna unikać kobieta w ciąży w swojej codziennej diecie? Jak powinny wyglądać prawidłowe nawyki żywieniowe w czasie ciąży, by zadbać o rozwijające się dziecko?

Spis treści:


  1. Prawidłowa dieta w ciąży. Czego nie powinno się jeść w ciąży?
  2. Jakich produktów lepiej unikać w czasie ciąży?
  3. Czego nie pić w ciąży? Spożywanie alkoholu w ciąży

Prawidłowa dieta w ciąży. Czego nie powinno się jeść w ciąży?

W trakcie ciąży kobieta powinna zadbać o siebie jak najlepiej. Ogromną rolę odgrywa prawidłowo zbilansowana i zdrowa dieta, która dostarcza do organizmu kobiety niezbędnych składników odżywczych potrzebnych dla rozwijającego się płodu. 

Prawidłowo skomponowana dieta w ciąży obejmuje nie tylko spożycie pełnowartościowych produktów, ale i odpowiednią podaż kalorii.

Niestety, wciąż panuje błędne przekonanie, że w czasie ciąży powinno się jeść “za dwie osoby”, by rozwój dziecka przebiegał prawidłowo. Nie jest to prawdą. Spożywanie zbyt dużej liczby kalorii może zwiększać ryzyko rozwoju nadwagi lub otyłości. 

W rzeczywistości kaloryczność w diecie w ciąży w pierwszym trymestrze powinna wzrosnąć o zaledwie 85 kcal, w drugim trymestrze o 285 kcal, zaś w trzecim trymestrze o 475 kcal. Dieta w ciąży powinna być wzbogacona o odpowiednią suplementację.

Mimo tego, że większość produktów spożywczych jest bezpiecznych dla prawidłowego przebiegu ciąży i rozwoju dziecka, istnieje kilka przeciwwskazań, do których każda przyszła mama powinna się stosować. Czego unikać w ciąży, aby nie poronić? 

Czytaj także: Suplementacja kwasu foliowego – najnowsze wytyczne ekspertów

Dania typu fast food

Dania typu fast food to wysokoprzetworzona żywność, która zawiera duże ilości soli, cukru, tłuszczu oraz szereg sztucznych substancji dodatkowych, które nie są dobre dla naszego organizmu i zdrowia. Szczególnie w ciąży należy unikać takich dań.

Duże ilości tłuszczów w fast foodach dostarczają do organizmu wiele "pustych" kalorii, ale mało cennych składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego rozwoju płodu. Co więcej, spożywanie fast foodów w nadmiernej ilości może przyczynić się do przybrania na wadze, co w niektórych przypadkach może prowadzić nawet do cukrzycy ciążowej

Kiedy zrobić test obciążenia glukozą w ciąży – normy, przygotowanie, przebieg badania. Dowiedz się na Aptelia.pl

Sery pleśniowe, dojrzewające i typu feta

Nie każdy wie, że spożywanie serów pleśniowych w ciąży może okazać się niebezpieczne dla dziecka. Sery pleśniowe typu brie, camembert, ser z niebieską pleśnią lub sery wytwarzane z mleka niepasteryzowanego, np. oscypki czy parmezan mogą zawierać bakterię Listeria Monocytogenes, która wywołuje listeriozę.

Szacuje się, że listerioza występuje aż 20 razy częściej u kobiet w ciąży w porównaniu z populacją ogólną. Choroba ta objawia się gorączką, bólami kręgosłupa i mięśni oraz dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. 

Dlaczego listerioza jest groźna w okresie ciąży? Listerioza może prowadzić do poronienia, przedwczesnego porodu, porodu martwego płodu lub do rozwinięcia się listeriozy u dziecka. Stąd kobiety w ciąży nie powinny jeść tego typu serów, ze względu na wiele możliwych, poważnych powikłań.

Niezdrowe tłuszcze w diecie mogą też zwiększać ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych u przyszłej mamy. 

Powiązane produkty

Surowe jajka i mięso

W ciąży nie wolno jeść surowych jaj w postaci, np. koglu-moglu czy jako dodatku do carbonary. Surowe jaja mogą zawierać bakterię Salmonelli, która w ciężkich przypadkach może skutkować przedwczesnym porodem lub nawet poronieniem. Jeżeli w ciąży spożywamy jajka, to zawsze powinny być one poddane obróbce termicznej. 

Zagrożeniem dla płodu może być również jedzenie surowego lub niedopieczonego mięsa, jak i produktów niepoddawanych obróbce cieplnej, np. szynka parmeńska czy chorizo. Spożywanie surowego mięsa w ciąży zwiększa ryzyko zakażenia Salmonellą lub toksoplazmozą, która może prowadzić do wad rozwojowych płodu, wodogłowia, a nawet śmierci nienarodzonego dziecka. 

Poza tym w ciąży toksyczna dla organizmu może być wątróbka spożywana w dużych ilościach, która zawiera wysokie ilości witaminy A w formie retinolu. Retinol w zbyt dużych ilościach jest toksyczny dla płodu i może powodować wady rozwojowe, dlatego w ciąży warto ograniczyć spożywanie wątróbki do minimum. 

Czytaj także: Wzdęcia w ciąży – przyczyny i zapobieganie

Jakich produktów lepiej unikać w czasie ciąży?

Na temat tego, czego nie wolno jeść w ciąży, a czym powinno się żywić, narosło wiele mitów. I choć trzeba oczywiście wiedzieć, które pokarmy mogą być potencjalnie niebezpieczne dla zdrowia dziecka, to warto również bazować na badaniach naukowych, które nie zawsze potwierdzają rozpowszechniane informacje. Czego unikać w ciąży, a które produkty są względnie bezpieczne?

KOSMETYKI DLA KOBIET W CIĄŻY

PROFILAKTYKA W CIĄŻY

WSPOMAGANIE PŁODNOŚCI

Ryby w diecie kobiety ciężarnej

W jadłospisie każdej osoby nie powinno zabraknąć ryb, które są źródłem nie tylko białka, ale i cennych kwasów tłuszczowych. W ciąży jednak bezpiecznie jeść wyłącznie upieczone, ugotowane lub usmażone ryby. Surowe ryby, podobnie jak surowe mięso, mogą być źródłem bakterii Listeria Monocytogenes, Toxoplasma Gondii lub Salmonella, dlatego też na etapie ciąży należy unikać spożywania np. z sushi czy tatara z ryb.

Poza tym w ciąży zaleca się, aby spożywać ryby wyłącznie z pewnych i sprawdzonych źródeł, aby mieć pewność, że zostały one przebadane pod kątem ew. toksycznych związków czy rtęci.

Truskawki i cytrusy jako czynnik alergizujący

Od wielu lat istnieje przekonanie, że w ciąży powinno unikać się jedzenia truskawek i cytrusów ze względu na to, że często są przyczyną alergii. Rzekomo mogą powodować rozwój nietolerancji pokarmowej lub alergii już u nienarodzonego dziecka. 

Do tej pory to przekonanie nie znalazło potwierdzenia w badaniach naukowych, a spożywanie cytrusów i truskawek w ciąży nie jest postrzegane jako coś, czego nie wolno robić w ciąży.  Ważne jest jednak, aby owoce były dokładnie umyte i spożywane w umiarkowanych ilościach. 

Witaminy dla kobiet planujących ciążę. Suplementacja przed zajściem w ciążę i wskazane badania. Sprawdź na Aptelia.pl

Czego nie pić w ciąży? Spożywanie alkoholu w ciąży

Na każdym etapie ciąży pod żadnym pozorem nie można spożywać alkoholu. Alkohol przenika bowiem do krwi przez pępowinę, aż do płodu, w związku z czym zatruwa on nie tylko organizm przyszłej mamy, ale również nienarodzonego dziecka. Wówczas może nastąpić uszkodzenie układu nerwowego dziecka i płodowy zespół alkoholowy FAS (z ang. fetal alcohol syndrome). 

W okresie ciąży i laktacji kobiety powinny zrezygnować również z napojów słodzonych, zawierających kofeinę, konserwanty i sztuczne barwniki. W ciąży należy szczególnie unikać napojów słodzonych syntetycznymi słodzikami, ponieważ do tej pory wciąż brakuje badań na temat tego, jak słodziki wpływają na rozwój płodu. 

Warto również pamiętać, że w ciąży nie powinno się pić niektórych ziół. Zakazane są m.in. aloes, kozieradka, szałwia, jeżówka purpurowa, cząber ogrodowy czy żeń-szeń. Niektóre z nich mogą nawet powodować zwiększone ryzyko poronienia, dlatego picie jakichkolwiek naparów z tych ziół należy skonsultować z lekarzem prowadzącym ciążę, aby upewnić się, że będą one bezpieczne

Bibliografia

1. Muchacka, R., Kukla, M., (2017). Odżywianie kobiet w czasie ciąży.

2. Wendolowicz, A. i in., (2014). Żywienie kobiet w okresie ciąży.

3. Szostak-Węgierek, D., (2016). Zbilansowana dieta ważna dla kobiet w ciąży.
 


Wybór redakcji